Image
Zabava

THE CONVERSE X JEAN-MICHELE BASQUIAT

 
20.09.2021.
0

Nova limitirana serija CONVERSE modela inspirisana umetničkim delima poznatog umetnika JEAN-MICHELE BASQUIAT.

Ovog septembra, CONVERSE je lansirao novu kolekciju inspirisanu umetničkim delima poznatog umetnika JEAN-MICHELE BASQUIAT-a. Ova kolekcija uključuje nekoliko slavnih dela američkog umetnika, koji je 70.-ih godina bio posebno poznat po svojim neoekspresionističkim delima. Ovom kolekcijom, kompanija CONVERSE odaje priznanje ovom slikaru, a sama kolekcija uključuje patike, kao i kolekciju garderobe.

Slikar JEAN-MICHELE BASQUIAT je bio neoekspresionistički umetnik, haićansko-portorikanskog porekla. BASQUIAT je 70.-ih godina u New Yorku počeo da crta grafite, a zajedno sa Al Diaz-om, koji je takođe crtao grafite, osnovao ’SAMO’.
’SAMO’ je oznaka koju su Diaz i Basquiat koristili u svojim delima, a predstavlja skraćenicu od ’SAME OLD’.  Kratki citati kao što su  ‘For the so called avant garde’ i ’Life is confusing at this point’, potpisani su oznakom ’SAMO’. Ovaj tandem je uglavnom radio na Menhetnu i u neposrednoj okolini, a ’SAMO’ je ubrzo postao veoma poznat koncept u ovoj regiji.


Osamdesetih godina, Basquiat je svojim delima malo više otišao svojim putem i svoje radove je ’prebacio’ na platno koje je oslikavao četkicama i bojom. Njegova dela su sirova, neuredna i mogu se protumačiti kao detinjasta. Godine 1982. Basquiat je naslikao sliku pod nazivom ’Bez naziva’, a ta slika prikazuje lobanju , čistih linija i jarkih boja. Upravo ta slika je 2017. godine prodata za rekordnih 110,5 miliona dolara, i do današnjeg dana je ostala kao jedna od najskupljih umetničkih dela ikada.
Nažalost, umetnik je umro u mladosti (27god), ali je u svojoj kratkoj karijeri stvorio mnoga istaknuta umetnička dela, i sarađivao je sa imenima kao što su Andy Warhol i Keith Haring.

U novoj Converse-ovoj kolekciji, nekoliko Basquiatovih dela na pravi način je ugrađeno u dizajn patika i odeće. 
Upravo su njegova četiri najpoznatija dela- ’Kings of Egypt III’, ’Kings of Egypt II’, ’Pez Dispenser’ i ’Untitled’ (Najpoznatije), završila na Converse-ovim klasicima ’Chuck 70’ i ’Chuck Taylor All Star’, kao i na ponovo predstavljenom ’SKIDGRIP-u’.

Sve tri patike dolaze sa crnim gornjištem i belim središnjim delom đona, a monohromatska šema boja se nastavlja i u delu kolekcije koji čine majice i duks, koji na sebi imaju šarena dela poznatog američkog umetnika.  
Ovu kolekciju možete ekskluzivno pronaći u TIKE SHOP-u, Kralja petra 24, a količine svih artikala koji čine ovu kolekciju su limitirane.

Izvor:  sneakerjagers