Image
Zabava

PATIKE KOJE SU SE POJAVILE U FILMU SPACE JAM (1996)

 
25.06.2022.
0

Kultni film iz 1996. godine je proslavio mnoge stvari. Prvo zacementirao igrača po imenu Majkl kao najvećeg u očima mnogih ljudi tada (pogotovu nas mlađih) kao i mnoge patike (čitaj JEDNU) koje su se pojavile u tom filmu.

Da li je to vrhunski marketinški trik Nikea ili pak čista slučajnost, ostaje da saznamo. Sve u svemu proćićemo kroz Sneaker Momente u filmu Space Jam.

AIR JORDAN 9 CLEATS „MICHAEL JORDAN PE“

U sceni gde se igra Bejzbol utakmica na samom početku filma, Majkl nosi adaptiranu varijantu modela Air Jordan 9, sa dodatim kramponima u delu gazišta, uz naravno broj 45 na delu pete.

NIKE AIR MAX TRIAX 94 „EXTRA NAVY“

U sceni kada se Majkl vraća sa utakmice sa svojom porodicom i biva napadnut od strane svog psa Charlesa, on nosi varijantu Air Triax modela iz 1994. godine.

AIR JORDAN 10 „SHADOW“

U sceni kada Buggs Bunny i Daffy Duck traže opremu za basket u Jordanovoj kući, možemo da vidimo deo sobe gde se nalaze njegovi dresovi i trofeji, tu se takođe mogu primetiti i patike Jordan 10 u Shadow varijanti.

AIR JORDAN 9 „SPACE JAM“

Model koji je bio potreban Majklu za lagani trening je upravo Air Jordan 9 u standardnoj Whte / Black University Red varijanti koja je i inače poznata kao „Space Jam“. Ovo je inače jedini model od prvih 14 u kojima Majkl nije igrao u zvaničnoj NBA utakmici.

(soundtrack patike: https://www.youtube.com/watch?v=iQuDvXFS6aY )

NIKE AIR STRUCTURE TRIAX 94

Reporter Stan Podolak koji je na zadatku da „učini Majklov život što laganijim“ nosi Air Structure Triax varijantu modela iz 1994 godine u sceni kada se odigrava poslednja utakmica protiv Monstarsa.

BILL MURRAY – AIR JORDAN 2 RETRO „CHICAGO“

Model je nosio poznati glumac u poslednjoj sceni filma, kada se odigrava odlučujuća utakmica. Patike su se 2021. godine pojavile na aukciji i prodate su za „sitnih“ 15000$.

U sceni kada Majkl vraća „talente“ NBA igračima, oni nose aktuelne košarkaške modele za to doba, a to su:


NIKE AIR CB 34 (nosi ih Charles Barkley)

REEBOK SWINGMAN MID (nosi ih Mougsy Bouges)

EWING ATHLETICS EMPIRE HIGH (nosi ih Patrick Ewing)

NIKE AIR WAY UP (nosi ih Shawn Bradley)

CONVERSE AERO MID (nosi ih Larry Johnson)

Naravno glavna sneaker zvezda je došla u vidu modela Air Jordan 11 u Black / White – Concord Blue varijanti. Majkl je jedan od uzoraka tog modela nosio u prethodnoj sezoni 1994/95 u plejof seriji protiv Orlanda, a model se u prodaji nije našao sve do 2000. godine.

Model je u julu 2021. godine prodat na aukciji za 176 000 dolara. A bile su u posedu Andrea Ljustine, poznatijeg kao Croatian Style. Zašto ih je prodao, ni nama nije jasno ali to samo govori o tome koliko su patike popularne I koliko je nekima bitno da ih imaju u posedu. Naravno one dolaze u specijalnom pakovanju sa Tune Squad logom I Jordanovim potpisom na prednjem delu patike, naravno uz hologram koji potvrđuje autentičnost.