NAJSKUPLJE PATIKE U 2021.GODINI (DO SADA)

Vreme je za listu koja jednostavno nije za raspravu. Ovde nema bilo kakvih subjektivnih ocena, niti komentara obožavaoca raznih ’snekaer-pravaca’ ili ’žanrova’. Ovo je lista patika od kojih je resell tržište poludelo od januara do jula. Bez obzira na to da li je reč o nekoj velikoj kolaboraciji kao što je ’SUPREME SB Dunk low’ ili samo neka kolaboracija koja inicijalno ima jaku cenu u retailu pa se cena jednostavno održala, postoji dobra kombinacija stilova koji se ’vrte’ 2021.godine.


10. Nike Air Max 97 Swarovski Polar Blue WMNS
Resale price: $575
Retail price: $400
Release date: March 25Udružujući snage kako bi ikonu AM97 Silver Bullet remiksovali za godišnjicu siluete 2017.godine, Swarovski i Nike nastavljaju niz ‘KRISTALIZOVANIH’ kolaboracija, uvodeći suptilno drugačiju varijaciju svog originalnog projekta, neposredno pred AM day. Retail cena ovih patika je $400, pre svega zbog jedinstvenog gornjišta patike u koje je ugrađeno više od 55.000 kristalnih fragmenata. Opet, cena nije odvratila kupce od ovih patika, tako da su one bile instant rasprodate po svih šopovima.


9. Pharrell Williams x Adidas NMD Hu Cream
Resale price: $602
Retail price: $220
Release date: February 5Pharrell i Adidas su se malo ohladili tokom poslednjih par godina, naročito na listama najskupljih patika. Međutim, ovogodišnji projekat privlači pažnju limitiranom količinom na samo 250 pari, a resell cena im dostiže $600.


8. Nike SB Dunk Low ‘Street Hawker’
Resale price: $625
Retail price: $110
Release date: January 22Visoka cena ne dolazi uvek sa kolaboracijom. Uvek je osvežavajući videti kako veliki brendovi stvaraju zanimljive projekte bez pomoći spoljnog entiteta, a ovaj SB Dunk ‘Street Hawker’ je inspirisan ujedinjavanjem moćima kineske hrane, a za dizajn je zaslužan umetnik iz Guangzhou-a, Jason Deng. Toebox leve patike je zelen nalik na ‘DOUZHI’(fermentisani mlečni proizvod iz Pekinga), dok je suede sa strane inspirisan jagnjećom supom i pita hlebom iz grada Xi’an. Desna patika je skroz drugačija tako da asimetrija potpuno prevazilazi trenutni trend dvobojnih SB Dunk modela.


7. A Bathing Ape Court Sta Mist Grey
Resale price: $626
Retail price: $319
Release date: February 2Istina da Bape više nije toliko moćan u svetu streetwear-a kao nekada, ali i dalje ima svoje verne sledbenike. I dalje izbacuju popularne artikle koji se, žargonski rečeno, flipuju za velike pare. Svakako, za one koji traže nešto što neće svi nositi po gradu, ovo bi mogao biti pravi izbor. Neupućeni bi pak mogli da bace neku slabiju foru tipa ‘kakav je to fejk Dunk’, ali vi znate šta imate na nogama, i samo odgovorite ‘nababio sam svoje majmune za kupanje’


6. Bad Bunny x Adidas Forum Low
Resale price: $724
Retail price: $160
Release date: March 17Niko nije stavio pečat na 2021.godinu kao što je to uradio Bad Bunny. Superstar iz Portorika je godinu počeo promocijom novog albuma, a sada je već u porama svakog drugog vida pop kulture. Učestvovao je u jednoj od najvećih priča na najvećem WWE show-u pod nazivom Wrestlemania. Posle toga je kući odneo i svoju prvu Grammy nagradu. Pored svega toga, našao je vremena i za Adidas i izbacio trenutno najskuplju patiku sa tri linije u 2021.godini.


5. Nike SB Dunk Low ‘What the P-Rod’
Resale price: $832
Retail price: $150
Release date: May 24 Kako je model poslednjih godina vratio sjaj stare slave, logično je da se izbaci par koji odaje počast čoveku koji je najzaslužniji za popularnost Najkijeve Skateboard kategorije poslednjih 17 godina, Polu Rodrigezu. 


4. Whitaker Group x Nike Waffle One
Resale price: $938
Retail price: $120
Release date: February 2James Whitner. A Ma Maniére. Air Jordan 3. Najbolja patika 2021.godine. Ali to nije jedina patika na kojoj je radio njegov konglomerat. Tačnije, njegova kompanija ‘Whitaker Group’ dobila je priliku da tržištu predstavi siluetu ‘Nike Waffle One’. Sama patika predstavlja nešto više od obične kolaboracije zbog teških vremenskih nepogoda koje su pogodile Hjuston i ostavile ljude u teškoj situaciji, a to je Whitnera inspirisalo da svoju zaradu donira porodicama u Hjustonu kojima je to bilo najpotrebnije. Kako na početku nije bio plan da to bude ‘dobrotvorna patika’, kolaboracija je bila vrlo limitirana ali je prošla i te kako dobro, pa cena dostiže skoro $1000


3. Union x Air Jordan 4 Taupe Haze
Resale price: $946
Retail price: $225
Release date: June 20 Nije veliko iznenađenje da je neka Jordan kolaboracija završila na ovoj listi, a to je svakako dokaz da je Union Los Angeles ponovo veoma dobro opipao puls tržišta.


2. Supreme x Nike SB Dunk Low Mean Green
Resale price: $1,453
Retail price: $110
Release date: March 4Uglavnom je kombinacija Supreme i SB Dunk jednako velikom novcu na resell tržištu. Nike SB je u svom trenutnom sjaju pokazao spremnost da sarađuje i pravi kolaboracije sa raznim partnerima, ali svakako niko od njih ne generiše takav instant hajp kao što uradi Supreme.


1. Trophy Room x Air Jordan 1
Resale price: $2,792
Retail price: $190
Release date: February 10Morale su da budu ove. Limitirane na 12.000 pari, Marcus Jordan ovom kreacijom garantuje samo jedno-trebaće vam brdo para da dođete do ovog modela, čak i par hiljada dolara. A ukoliko želite svoj par sa dodatnim pertlama plave boje, moraćete da platite i više. Realno, sumnjamo da će se neko odlučiti da odvoji ovoliko novca za alternativu AJ1 ‘Chicago’, jer slične alternativne boje možete naći za dosta manju cenu. Srećom, Jordan brend puni šopove raznim bojama, tako da će svako naći za sebe bar neki odgovarajući colorway Air Jordan 1 modela. Bilo kako bilo, Trophy Room’s potvrđuju jedno, sada kada imamo previše Air Jordan 1 modela u raznim bojama, kreacija Marcusa Jordana pokazuje da pravi miks storytelling-a, limitirane količine i daška kontroverze dovode do poprilično velikih cifara.
Čak iako ih pojedinci smatraju izvikanim.


Izvor: complex.com