Image
Moda

NAJVREDNIJE PATIKE IKADA

 
27.09.2021.
0

Da li znaš koje su najvrednije patike u dosadašnjoj sneaker istoriji? Pogledaj listu 5 najskuplje prodatih modela.

Posle nekih najskupljih kolaboracija o kojima smo pričali u jednom od prethodnih postova, ovog puta vam ćemo prikazati nekoliko modela koji neprekidno ispisuju istoriju već skoro 40 godina, da li zbog tadašnjih inovacija, sportista koji su ih nosili, ili nekih slavnih ličnosti i muzičara, to su definitivno patike koje su ostavile dubok trag i pečat, kako u svetu sporta, isto tako i u sneker kulturi.

Evo pet najskupljih modela koji su prodati na javnim aukcijama:

AIR JORDAN 12 FLU GAME (GAME WORN)

SALE PRICE: $104,765

Nakon što se borio sa simptomima sličnim gripu i pobedio u petoj utakmici NBA finala 1997. godine u jednom od najznačajnijih trenutaka u svojoj karijeri, Majkl Džordan je lično poklonio svoje patike dečaku koji je u Delta Centru skupljao lopte i peškire na terenu, Prestonu Trumanu. Truman je kasnije patike prodao na aukciji za samo $5000. Kasnije su GAME WORN ‘FLU GAME’ dvanaestice dostigle cenu od $104,765 za koliko su prodate na poslednjoj aukciji.

Kasnije, u dokumentarnoj seriji pod nazivom ’THE LAST DANCE’, otkriveno je da simptomi koje je popularni MJ imao nisu posledica gripa, već trovanja hranom zbog loše pice koju je veče pre utakmice pojeo, a zbog svih teorija zavere o ’FLU GAME-u’, danas patike verovatno vrede još više.

AIR JORDAN 11 SPACE JAM SAMPLE

SALE PRICE: $176,400

Uoči objavljivanja novog filma ’SPACE JAM:A NEW LEGACY’, nenošen i potpisan uzorak AIR JORDAN 11 SPACE JAM, koji je napravljen za originalni Space Jam film, prodat je na aukciji po astronomskoj ceni od $176,400.

Ova istorijska prodaja modela Air Jordan 11 govori o tome koliko je animirani film i danas uticajan među obožavateljima Jordana i Looney Tunes-a.

NIKE WAFFLE RACER FLAT MOON SHOE

SALE PRICE: $437,500

Godine 2019, Sotheby’s aukcijska kuća prodala je jedan od 12 originalnih primeraka NIKE WAFFLE RACER. Popularne i kao ’MOON SHOES’, označavaju početak Najkijevog putovanja u inovacije performansi, koji se dogodio 1971.godine kada je legendarni Bill Bowerman u pekač za vafle sipao gumu, kako bi stvorio prvi ’WAFFLE’ đon.

NIKE WAFFLE RACER FLAT MOON SHOE, prodate su po ceni od $475,000 što ih čini najskupljom Najki patikom u to vreme.

AIR JORDAN 1 CHICAGO GAME WORN

SALE PRICE: $560,000

Kada su se pojavile originalne Jordanke 1984.godine, Majkl Džordan je od poznatog profesionalnog košarkaša postao i kultna ikona. Dizajn je napravljen tako da Majklovu prepoznatljivost i slavu predstavi i publici van košarkaških terena, kao što je i potražnja za patikama bila rasprostranjena po celom svetu. Istorijska vrednost dizajna je i dokazana prošle godine Air Jordan 1 CHICAGO (GW) prodate za više od pola miliona dolara. Ovo je upravo i najskuplji par Air Jordan patika ikada.

KANYE WEST NIKE AIR YEEZY GRAMMY PROTOTYPE

SALE PRICE: $1,800,000

Tokom dodele Grammy nagrada 2008.godine, već svima poznati muzičar Kanye West, nastupio je u nikada viđenom , potpuno crnom paru patika. Ove patike, kasnije identifikovane kao NIKE AIR YEEZY 1 GRAMMY(PROTOTYPE) nikada nisu izašle na tržište i postale su jedan od najtraženijih uzoraka patika svih vremena.

Grammy prototype prodavale su se za 50.000 do 75.000 dolara proteklih godina, ali je vrednost značajno porasla kada je ove godine aukcijska kuća Sotheby’s oglasila ove patike. Ovaj veoma redak model je nadmašio sva očekivanja i oborio sve rekorde sumom od $1,800,000 što je globalno promenilo način vrednovanja patika.

Izvor: StockX