Image
Sport

Kobe Bryant i Nike raskinuli ugovor

 
13.05.2021.
1

Kada bi postojao naslov podjednako šokantan kao “Kobe Bryant poginuo u helikopterskoj nesreći”, to bi bilo da su on i Nike raskinuli ugovor. Budućnost ove saradnje ostaje neizvesna.

Kada bi postojao naslov podjednako šokantan kao “Kobe Bryant poginuo u helikopterskoj nesreći”, to bi bilo da su on i Nike raskinuli ugovor. Budućnost ove saradnje ostaje neizvesna.

Međutim, ovo takođe može značiti da su samo u fazi pregovora.  To može biti veća naknada ili neki drugi podsticaji, kao što je osnivanje saradnje kakvu Nike ima sa LeBronom i Michael Jordanom. Kobe Bryant kompanija ima puno pravo da istražuje nove prilike i saradnje sa ostalim konkurentnim kompanijama, ili da osnuje samostalni Kobe Bryant brend.

Teško je zamisliti Nike bez Kobe Bryanta, ali ne morate da se vraćate mnogo u prošlost da biste shvatili kako to izgleda. Naime, petostruki šampion je započeo svoju karijeru podržavajući Adidas i nije se zvanično priključio Nike-u sve do leta 2003.godine. Nakon Kobe-ove iznenadne smrti, Nike je obustavio prodaju svih proizvoda kompanije Kobe do sledećeg avgusta kada je održana nedelja Mambe; nedelju dana obeležavanja pale ikone od čega je deo zarade doniran u dobrotvorne svrhe. Nakon toga, Nike nastavlja sa svojim planom o izdavanju Kobe Retro obuće, izbacivajući Kobe 5 Protro i Kobe 6 Protro u nekoliko različitih kombinacija boja sa jednom koja je stigla početkom aprila u Aziju.


Bilo je izveštaja u decembru da Kobe Bryant ima nameru da prekine saradnju sa Nike-om i da osnuje sopstveni brend. Ovo je naravno imalo smisla i za brend i za samog košarkaša; za Nike, jednostavno nije imalo finansijskog smisla više ulagati u košarkašku obuću za trening, jer je to bila kategorija koja se u industriji obuće borila za opstanak. Kobe je bio poznat po svom vrhunskom fokusu na svoju obuću, i ako je neko mogao samostalno da pokrene svoj brend obuće, to je definitivno bio on.

Da li bi kompanija Kobe Bryant mogla da se vrati nazad Adidasu? Čini se da bi to moglo da se desi zbog veće zarade. Sa druge strane, Adidas bi morao mnogo da uloži, a profit ne bi bio zadivljujući jer je njihov Retro Kobe katalog mnogo manji i ne bi bilo pametno ulagati u kategoriju koja je na ivici opstanka, to je jednostavno loš posao.
Po našem mišljenju, najverovatnije je da kompanija Kobe Bryant pregovara sa Nike-om o novim uslovima i obnavljanju ugovora. Izgleda da jednostavno pronalaze najbolje resenje i nove opcije. Ali nažalost, bez Kobe Bryanta lično, osnivanje sopstvenog brenda je krajnje izazovno i na granici nemogućeg.
Nike zvanična izjava vezano za situaciju glasi:
Kobe Bryant je bio važan deo Nike-ovog dubokog odnosa sa kupcima. On nas je gurao napred i činio sve oko njega boljim. Iako je naš ugovorni odnos završen, on zauvek ostaje voljeni član Nike porodice.

Izvor: sneakernews.com

  1. Hi, this is a comment.
    To get started with moderating, editing, and deleting comments, please visit the Comments screen in the dashboard.
    Commenter avatars come from Gravatar.