Image
Zabava

Istorija MSCHF footwear modela

 
18.02.2023.
0

MSCHF (iliti skraćeno od „mischief“) je američki umetnički kolektiv sa sedištem u Bruklinu. Poznati su po proizvodnji širokog spektra umetničkih dela, od fotografija stopala generisanih veštačkom inteligencijom do aplikacija za telefone i patika. O njihovim „nestašlucima“ se može pisati i pisati, ali ovoga puta ćemo se držati njihove sneaker strane.

MSCHF x INRI Nike Air Max 97 “Jesus Shoes”
Release Date: October 08, 2019
Price: 1425 $

MSCHF se marta 2021. godine udružio sa tada super popularnim muzičarem Lil Nas X na dizajnu Nike-ovog modela Air Max 97 koja je nazvana „Satan Shoes“. Simbolično, 666 custom modela je bilo u prodaji po ceni od 1018$. Cena je predstavljala 10. poglavlje iz Biblije, dok se na delu za vezivanje nalazio bronzani pentagram uz neizbežnu oznaku količine 666 na delu pete. Ono što je bio „šlag na torti“ je kap prave ljudske krvi pomešane sa bojom koja je potom ubrizgana u vazdušnu komoru u gazištu.
Naravno, patike su rasprodate 5 minuta nakon izbacivanja, ali grupa MSCHF nije izbegla tužbu od strane Nike-a, čiji je rezultat bio povrat profita zarađenog od prodaje Satan Shoes modela ka firmi iz Oregona.

MSCHF x Lil Nas X Nike Air Max 97 “Satan Shoes”
Release Date: March 29, 2021
Price: 1018 $

Već sledeće godine, MSCHF se vraća sa modelom TAP3 koji se nekako podsmeva cancel-ovanju od strane Nike-a i naravno dizajnom podseća na klasični crni Air Force 1 model. Ali ovoga puta sa žutim trakama na gornjištu koja je omaž zabrani od strane Nike-a ali u isto vreme inspirisane Taped haljinom koju je Kim Kardashian nosila na Balenciaga Show-u iste godine.

MSCHF TAP3
Release Date: March 22, 2022
Price: 220 $

Sredinom Aprila 2022. godine MSCHF izbacuje kolaboraciju sa poznatim reperom Tyga sa modelom „Wavy Baby“ koji se ne trudi da se imalo razlikuje od klasičnog modela brenda Vans „Old Skool“, doduše sa malo wavy dizajnom. Mnogi su skočili na Wavy voz i patika je bila prilično popularna sve dok Vans nije tužio MSCHF i samim tim prekinuo prodaju ovog na kratko popularnog modela.

MSCHF x TYGA “WAVY BABY”
Release Date: April 18, 2022
Price: 220 $

Sledeći u nizu Air Force inspired modela je SUPER NORMAL linija koja se igra na granici dozvoljenog, i pravo je čudo što i dalje MSCHF nije popio tužbu kao Bape zbog svoje BAPESTA linije. Očigledna je inspiracija belim forsicama ali sa wavy dizajnom kojim se ista tužba vešto izbegava dan danas.

MSCHF SUPER NORMAL “Coke White”
Release Date: June 23, 2022
Price: 145 $

Iste godine u avgustu, MSCHF objavljuje kolaboraciju sa poznatim TV licem Jimmy Fallon-om na modelu GOBSTOMPER. Patike su zamišljene kao klasičan skateboarding model sa time što je đon izrađen od više slojeva gume različite boje, a budući da skejteri svoje patike nose prilično dugo i time ih brzo unište, ovaj model će „otkrivati“ druge slojeve boje tokom dužeg korišćenja i što se patike više beat-uju, lepše će izgledati.

MSCHF x JIMMY FALLON “GOBSTOMPER”
Release Date: July 27, 2022
Price: 195 $

Nakon GOBSTOMPER modela, MSCHF se vraća svojim konceptualnim korenima. Sledeći u nizu je Air Cast 1 (AC1) model koji je očigledno inspirisan protetičkim čizmama koje sportisti koriste za oporavak od težih povreda stopala/zglobova. Da napomenemo da nešto slično su odradili dizajner Ricardo Tisci i Nike 2015. godine na istoimenom modelu Air Cast 1.

MSCHF AC1
Release Date: October 19, 2022
Price: 450$

I naravno dolazimo do najaktuelnije kreacije MSCHF brenda koji je opet privukao pažnju javnosti. U pitanju je model prosto nazvan „Big Red Boot“. Model očigledno vuče inspiraciju od velikih crvenih čizama koje su bile deo kostima glavnog lika iz japanskog crtaća Astro Boy. Svojim upadljivim dizajnom i navodno velikom udobnošću je privukao veliki broj fanova koji žele da imaju ovaj karakteristićni model u svojoj kolekciji.

MSCHF BIG RED BOOT
Release Date: February 16, 2023
Price: 350$